15 Nisan – Sanatçılar Federasyonu Manifestosu

105 views
10 mins read
105 views
10 mins read

Paris Komünü Sanatçıları Federasyonu 1871

Sanatçılar Meclisi

Dün saat ikide, Komün’ün izniyle Bay Courbet tarafından düzenlenen sanatçılar toplantısı Tıp Fakültesi’nin büyük konferans salonunda gerçekleşti. Salon tamamen doluydu ve tüm sanat dalları fazlasıyla temsil ediliyordu. Ressamlar arasında Feyen-Perrin ve Héreau; heykeltıraşlar arasında Moulin ve Delaplanche; karikatürist Bertall; gravürcü Michelin; eleştirmen Philippe Burty gibi birçok mimar ve süslemeci vardı. Dört yüzden fazla kişinin katıldığı bir toplantı.

Bay Courbet başkanlık etmiş, kendisine Bay Moulin ve Pottier yardımcı olmuştur. Bay Courbet, her şeyden önce, bir hazırlık komitesi tarafından hazırlanan ve kendisi tarafından düzenlenen bir raporu okudu. Bu çok ilginç belge, çağdaş sanatın ihtiyaçları ve kaderine ilişkin gerçekten yüce düşünceler içeriyordu.

Çıkarlarının yönetimini yalnızca sanatçılara emanet edin.

Alt komitenin raporunun ruhuna hakim olan da bu fikirdi. Paris’te eserlerini sergileyen herkesi bu başlık altında toplayan bir Paris sanatçılarıfederasyonukurulması söz konusuydu.


Paris Sanatçılar Federasyonu

Parisli sanatçılar, Komünal Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalarak bir federasyon oluşturmuşlardır.

Tüm sanatsal zekâların bu birleşiminin temelleri vardır:

Sanatın özgürce yayılması, tüm hükümet denetimlerinden ve tüm ayrıcalıklardan muaftır.

Federasyonun tüm üyeleri arasında hak eşitliği.

Sanatçıların genel oyuyla seçilen bir komitenin oluşturulmasıyla her sanatçının bağımsızlığı ve onuru koruma altına alınmıştır.

Bu komite dayanışma bağlarını güçlendirmiş ve eylem birliği sağlamıştır.

Komitenin oluşumu

Komite, çeşitli fakülteleri temsil eden 47 üyeden oluşmaktadır:

Liste sistemiyle ve gizli oyla atanmışlardır.

Sanatçı olduklarını kanıtlayan her iki cinsiyetten vatandaşlar – ister eserlerinin ünü, ister sergi kartı ya da iki sponsor sanatçının yazılı onayı yoluyla olsun – oylamaya katılma hakkına sahipti.

Komite üyeleri bir yıllığına seçilmiştir.

Görev süresinin sona ermesinin ardından, komitenin gizli oyuyla belirlenen on beş üye bir sonraki yıl da görevde kalacak; diğer otuz iki üye ise değiştirilecektir.

Giden üyeler ancak bir yıllık bir sürenin sonunda yeniden seçilebilirler.

Geri çağırma hakkı, görevini yerine getirmeyen bir üyeye karşı kullanılabilir. Bu geri çağırma, ancak talebin yapılmasından bir ay sonra ve genel kurulda oylanması halinde seçmenlerin üçte ikisinin çoğunluğuyla yapılabilir.

Yetki Belgesi Oluşturma

Sanat dünyasının sanatçılar tarafından yönetilmesini misyon edinmiştir:

Anıtlar, sanatsal açıdan, özel şahıslara ait olmayan sanat eserlerinin galerilerini, koleksiyonlarını ve kütüphanelerini içeren müzeler ve Paris kurumları, komitenin muhafazasına ve idari denetimine emanet edilmiştir.

Bunları inşa edecek, koruyacak ve düzenleyecek ve planları, envanterleri, dizinleri ve katalogları tamamlayacaktır.

Çalışmaları teşvik etmek ve ziyaretçilerin merakını gidermek amacıyla bunları halkın kullanımına sunacaktır.

Binaların korunma durumunu not edecek, acil onarımları belirtecek ve Komün’e çalışmalarının sık sık hesabını sunacaktır.

Kapasitelerini inceledikten ve ahlaklarını araştırdıktan sonra, bu kuruluşların hizmet ihtiyaçlarını sağlamak ve daha sonra bahsedilecek olan sergiler için yöneticiler, bir sekreter, arşivciler ve gardiyanlar atayacaktır.

Sergiler

Komite, Paris’te gerçekleşecek ortak, ulusal ve uluslararası sergileri organize edecektir.

Paris’te gerçekleşmeyen ulusal ve uluslararası sergiler için, Parisli sanatçıların çıkarlarından sorumlu bir komisyon görevlendirecektir.

Sadece yazarları tarafından imzalanmış eserleri, orijinal eserleri veya bir sanattan diğerine yapılan gravür, resim vb. çevirileri kabul edecektir.

Editörün ya da üreticinin adını gerçek yaratıcınınkinin yerine koyma eğiliminde olan tüm paralı sergileri kesinlikle reddeder.

Ödül verilmemiştir.

Komün tarafından sipariş edilen sıradan eserler, tüm katılımcıların oylarıyla belirlenecek sanatçılar arasında dağıtılacaktır.

Sıra dışı eserler yarışmaya sunulacaktır.

Eğitim

Komite, öğretmenlerin yarışma yoluyla atandığı komünal ilkokullarda ve meslek okullarında çizim ve modelleme öğretimini denetleyecek; çekici, mantıklı yöntemlerin kullanılmasını teşvik edecek; modelleri damgalayacak; ve aralarında daha yüksek bir ruhun ortaya çıktığı ve çalışmaları Komün’ün masraflarıyla tamamlanması gereken konuları tasarlayacaktır.

Yüksek öğrenim için, sanatın estetiği, tarihi ve felsefesi üzerine konferanslar için geniş salonlar inşa edilmesini ister ve teşvik eder.

Tanıtım

Officiel des arts‘ başlıklı bir tanıtım organı oluşturacaktır.

Komitenin kontrolünde ve sorumluluğunda olan bu dergi, sanat dünyasına ilişkin olayları ve sanatçılar için yararlı bilgileri yayınlayacaktır.

Komitenin çalışmalarının hesaplarını, toplantı tutanaklarını, gelir ve gider bütçesini ve ışık tutan ve düzen hazırlayan tüm istatistiksel çalışmaları yayınlayacaktır.

Estetik üzerine denemelere ayrılmış olan edebiyat bölümü, tüm görüşlere ve tüm sistemlere açık tarafsız bir alan olacaktır.

İlerici, bağımsız, onurlu ve samimi Officiel des arts, yenilenmemizin en ciddi ifadesi olacaktır.

Tahkimler

Sanatla ilgili tüm ihtilaflı anlaşmazlıklar için, ilgili tarafların (sanatçılar veya diğerleri) talebi üzerine komite uzlaştırıcı hakemler atayacaktır.

Prensip ve genel menfaat konularında, komite bir hakem konseyine dönüşecek ve kararları Officiel des arts‘a eklenecektir .

Bireysel inisiyatif

Komite, tüm vatandaşları sanatın ilerlemesini, sanatçıların ahlaki veya entelektüel özgürleşmesini ya da maddi olarak iyileştirilmesini amaçlayan tüm teklif, proje, rapor ve görüşleri kendisine göndermeye davet ediyor.

Komün’e bunun hesabını verecek ve uygulanabilir olduğuna karar verdiği her şeye manevi desteğini ve işbirliğini sunacaktır.

Kamuoyunu, ilerlemeye yönelik tüm girişimleri onaylamaya çağırır ve bu önerilere Officiel des arts‘ın tanıtımını yapar.

Son olarak, sözle, kalemle, başyapıtların halk tarafından çoğaltılmasıyla ve Fransa’nın en mütevazı köylerinin belediye binalarında sergilenerek bolca yayılabilecek akıllı ve eğitici imgelerle, komite yenilenmemiz, toplumsal zenginliğin, geleceğin ihtişamının ve Evrensel Cumhuriyetin açılışı için çalışacaktır.

G. COURBET, MOULINET, STEPHEN MARTIN, ALEXANDRE JOUSSE, ROSZEZENCH, TRICHON, DALOU, JULES HÉREAU, C. CHABERT, H. DUBOIS, A. FALEYNIÈRE, EUGÈNE POTTIER, PERRIN, A. MOUILLIARD.