Zapatista Özerkliğinin Yeni Yapısı

79 views
13 mins read
79 views
13 mins read

Kasım 2023.

Kız kardeşler, erkek kardeşler ve yoldaşlar,

Size özerkliği, yani Zapatista Özerkliğinin yeni yapısını nasıl yeniden düzenlediğimizi açıklamaya çalışacağım. Bunu size daha sonra daha ayrıntılı olarak açıklayacağım. Belki de açıklamayacağım, çünkü önemli olan pratiktir, uygulamadır.

Elbette yıldönümüne de gelebilir ve mücadelemizin bu yeni aşamasının oyunlarını, şarkılarını, şiirlerini, sanatını ve kültürünü izleyebilir ve dinleyebilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse, Tercios Compas size fotoğraflar ve videolar gönderecektir. Başka bir zaman, Zapatista Otonom Asi Belediyeleri (MAREZ) ve İyi Hükümet Konseyleri (JBG) hakkındaki eleştirel değerlendirmemizde gördüğümüz iyi ve kötü şeyleri anlatacağım. Burada sadece şu anda nasıl olduğunu sizlerle paylaşıyorum. İşte başlıyoruz:

BİRİNCİ – Sadece özerkliğin dayandığı değil, diğer yapıların da onsuz işleyemeyeceği ana temel Yerel Özerk Hükümettir : Gobierno Autónomo Local: G AL . Zapatista destek üslerinin bulunduğu her belediyede bir GAL vardır Zapatista GAL ‘leri tüm Zapatista özerkliğinin çekirdeği, merkezidir.Otonom ajanlar [agentes] ve otonom tam yetkili temsilciler [comisariados] tarafından koordine edilirler; pueblo, ranchería, comunidad, yerleşim, mahalle, ejido, colonia – ya da yerel halk onları nasıl adlandırırsa adlandırsın – genel kuruluna rapor verirler. Her GAL kendi özerk örgütsel kaynaklarını (okullar ve klinikler gibi) ve komşu Zapatista olmayan kardeş pueblolarla ilişkileri kontrol eder ve fonların doğru kullanımını izler. Ayrıca olası kötü yönetim, yolsuzluk ya da hataları tespit edip kınayacaktır. Ve Zapatista liderleri gibi davranarak destek ya da yardım talep etmek isteyenlere karşı uyanık olacak ve bunları daha sonra kendi çıkarları için kullanacaktır.

Böylece: Daha önce onlarca Zapatista Özerk Asi Belediyesi, MAREZ, varken şimdi binlerce Zapatista GAL var.

İKİNCİ – İhtiyaçlarına, gerekliliklerine, sorunlarına ve ilerlemelerine göre, farklı GAL’ler Zapatista ÖzerkHükümetleri Kolektifleri: Co lectivos de Gobiernos Autónomos Zapatistas: CGAZ‘ı toplar. Kendilerini toplayan GAL’leri ilgilendiren konular üzerinde tartışır ve anlaşmaya varırlar. Karar verildikten sonra, Zapatista Özerk Hükümetleri Kolektifleri (CGAZ) her bir topluluğun liderlerini genel kurulda bir araya getirir. Bu mecliste sağlık, eğitim, organik tarım, adalet, ticaret ve gelecekte ihtiyaç duyulacak diğer alanlardaki planlar ve ihtiyaçlar teklif edilir, tartışılır, onaylanır ya da reddedilir. CGAZ bünyesinde [yukarıda bahsedilen] tüm alanların koordinatörleri vardır. Onlar otorite değildir. Görevleri ve çalışmaları GAL ‘ın talep ettiği ya da toplumsal yaşam için gerekli gördüğü işleri yerine getirmektir. Örneğin: Tıbbi önleme kampanyaları, aşılama kampanyaları, endemik hastalıklara karşı kampanyalar, kurslar ve uzmanlık eğitimleri (laboratuvar teknikleri, röntgenler, ultrasonlar, kolonoskopiler ve daha neler öğreneceğiz), okuma yazma ve yüksek öğrenim kampanyaları, spor ve kültürel toplantılar ve geleneksel festivaller [düzenlemek], vb. Her bölgenin, yani CGAZ‘ın kıdemli liderleri vardır. Acil bir sorun olduğunda ya da birkaç GAL’ı ilgilendiren bir sorun olduğunda genel kurulları toplayanlar onlardır.

Bu da daha önce 12 İyi İdare Konseyi varken şimdi yüzlerce konsey olacağı anlamına geliyor.

ÜÇÜNCÜ – Bunu Zapatista Özerk Hükümetleri Kolektifleri Genel Kurulları takip eder : Asambleas de Colectivos de Gobiernos Autónomos ZAPATISTAS: ACGAZ. Bunlar daha önce Bölgeler [özyönetimler] olarak biliniyorlardı, ancak şimdi hiçbir yetkileri yok, bağımlılar, CGAZ tarafından belirleniyorlar. CGAZ ise GAL’e bağlıdır ve GAL tarafından belirlenir. ACGAZ bölgelerin genel kurullarını toplar ve başkanlık eder – eğer gerekliyse, CGAZ ve GAL’in talebi üzerine. ACGAZ’ın merkezi Caracoles’tedir, ancak bölgeler arasında hareket ederler. Bu da puebloların talep ve ihtiyaçlarına göre mobil oldukları anlamına gelmektedir.

DÖRDÜNCÜSÜ – Uygulamada da görüleceği üzere, özerkliğin yönetimi ve koordinasyonu İyi Yönetim Konseyleri (Juntas de Buen Gobierno, JBG) ve Zapatista Özerk Asi Belediyelerinden (MAREZ) pueblos ve comunidades’e, GAL’e geçmiştir. Bölgeler (ACGAZ) ve bölgeler (CGAZ) artık halklar tarafından [doğrudan] yönetilmektedir.Halklara karşı sorumlu olmalı ve halkların sağlık, eğitim, yargı, gıda – gibi ihtiyaçlarının yanı sıra nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayacak formu aramalıdırlar. doğal afetler, salgın hastalıklar, suçlar, işgaller, savaşlar ve diğerfelaketler – kapitalist sistemin ürettiği.

BEŞİNCİSİ,- EZLN’nin yapısı ve oluşumu, saldırılar, salgın hastalıklar, yağmacı şirketlerin istilası, kısmi ya da tam askeri işgal, doğal afetler ya da nükleer savaşlar durumunda köylerin ve Toprak Ana’nın savunmasını ve güvenliğini güçlendirecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.Birbirlerinden izole edilmiş olsalar bile köylerimizin hayatta kalabilmesi için kendimizi hazırladık.

ALTINCI – Tüm bunları özümsemekte sorun yaşayacağınızı anlıyoruz. Muhtemelen bir süre anlamakta güçlük çekeceksiniz. Biz, biz 10 yıl düşündük. – ve olmak üzere 3 yılila uygulamasında hazırlar .

Düşüncelerinizin tersine dönmüş gibi görünmesini de anlıyoruz. Anlamak için muhtemelen düşünce kanallarınızı değiştirmeniz gerekecektir. Sadece uzağa bakarak, geriye ve [aynı anda] ileriye bakarak, mevcut adım anlaşılabilir olacaktır.

Tüm bunların şu anda öğrenmekte olduğumuz yeni bir özerklik yapısını temsil ettiğinin ve iyi işlemesinin biraz zaman alacağının farkında olduğunuzu umuyoruz.

Dürüst olmak gerekirse, bu bildirinin amacı sadece sizi bilgilendirmektir: Zapatista özerkliği devam ediyor ve ilerliyor – Zapatista destek üslerinin yaşadığı köyler, topluluklar, yerleşimler, mahalleler, colonias, ejidos ve rancherías için bu şekilde daha iyi olacağını düşünerek, yani: mücadele. Ve bu onların kararıydı – onların fikirleri ve önerileri, onların eleştirileri ve özeleştirileri dikkate alındı.

Bu yeni özerklik aşaması, görülebileceği gibi, Hydra’nın en kötüsüyle, iğrenç hayvanlığıyla ve yıkıcı çılgınlığıyla – savaşlarıyla, kurumsal ve askeri istilalarıyla – yüzleşmek için de uygulanacaktır.

Bizim için sınırlar ya da uzak coğrafyalar yoktur. Bu gezegenin herhangi bir köşesinde olan her şey bizi etkiler, bizi ilgilendirir, bizi endişelendirir ve bizi incitir. Çok küçük güçlerimiz ölçüsünde, zor durumdaki insanlara destek olacağız – ten rengi, etnik köken, milliyet, dini aidiyet, ideoloji veya dil bir rol oynamadan. Pek çok dili ya da farklı kültürleri ve yaşam biçimlerini bilmesek bile, sistemin ürettiği acı, ıstırap, sefalet ve onurlu öfkeyi nasıl anlayacağımızı biliyoruz.

Kardeşlerimizin kalplerini nasıl okuyacağımızı ve dinleyeceğimizi biliyoruz. Onlardan, hikayelerinden ve mücadelelerinden öğrenmeye çalışmaya devam edeceğiz, sadece yüzyıllardır dayandığımız ve bunun ne anlama geldiğini bildiğimiz için değil, aynı zamanda ve her şeyden önce mücadelemiz – 30 yıldır – yaşam için olduğu için.

Bu yıllar içinde pek çok hata yaptık ve önümüzdeki 120 yıl içinde başka hatalar da yapacağız. Ancak, teslim olmayacağız, yolumuzu değiştirmeyeceğiz, satmayacağız. Mücadelemizi, zamanlarını ve biçimlerini her zaman eleştirel bir gözle gözden geçireceğiz.

Gözlerimiz, kulaklarımız, kafalarımız ve kalplerimiz, pek çok açıdan farklı olsalar da aynı kaygıları taşıyan ve demokrasi, özgürlük ve adalet için benzer özlemler duyan diğerlerinden bir şeyler öğrenmeye her zaman hazır olacaktır.

Ve her zaman köylerimiz ve kardeş topluluklarımız için en iyisini arayacağız.

Biz Zapatistayız.

Bu gezegenin herhangi bir köşesinde bir, bir, bir Zapatista olduğu sürece, isyan içinde direneceğiz, yani savaşacağız.

Böylece göreceksiniz, dostlar ve düşmanlar – ve ayrıca ne biri ne de diğeri olmayanlar.

Şu anda hepsi bu kadar.

Meksika’nın güneydoğusundaki dağlardan.

Subcomandante Insurgente Moisés.

Meksika, Kasım 2023.

500’den fazla, 40, 30, 20, 10 yıl sonra.

NOT. Burada size bir grafik bırakıyorum. Bakalım anlaması biraz daha kolay olacak mı?