Yapay zeka bu kadar mı?

44 views
15 mins read
44 views
15 mins read

Bu yıl yapay zeka devriminin zirvesini mi yaşadık yoksa bu sadece yumuşak bir ön çatışma mıydı? Dijital editörler ikiye bölünmüş durumda.

Matthias SchüsslerRafael Zeier

Evet, yapay zeka çoktan sınırlarına ulaştı.

Aralık ayının ortalarında Chat-GPT ile ilgili şikayetlerin sayısı arttı. Sohbet robotu garip davranıyordu. “Tembeldi” ve basit görevleri bile yerine getirmeyi reddediyordu. Hatta küstahça cevaplar bile veriyordu: Kullanıcılar kendi araştırmalarını kendileri yapmalıydı. İsviçreli “IT-Magazine” bu tutumu , sohbet GPT’sinin “Trötzli çağına” girdiğine dair güzel sözlerle tanımladı. Artık ergenliğe hazırlansak iyi olacak.

Hayır, tabii ki değil. Chat-GPT bir insan değil, bir makinedir. Yine de yapay zekanın biz biyolojik yaşam formlarıyla aynı yasalara tabi olduğuna inanıyorum: İkimiz de sonsuz gelişme potansiyeline sahip değiliz. Er ya da geç nihai sınırlarımıza ulaşacağız.

Yapay zekanın sonsuza kadar geliştirilebileceği söylenebilir: Daha fazla bellek ve işlemci ve daha da fazla eğitim verisi, her zamankinden daha sofistike hale gelen programlama gibi, süresiz olarak ilerlemeye devam etmelidir. Birkaç yıl içinde inanılmaz uygulamaların mümkün olacağından hiç şüphem yok: Bilgisayarın basit bir metin açıklamasına dayanarak ürettiği karmaşık ve uzun video dizilerini düşünüyorum.

Karşılaştırmaya devam edecek olursak, bu bir mesleki eğitim programını tamamlamamız ya da hafta sonu çömlekçiliği keşfetmemizle aynı şeydir. Yeni bir beceri ediniriz ama potansiyelimiz aynı kalır: Bu sayede fizik alanında Nobel Ödülü kazanan biri olmayız.

Sam Altman bei einer Anhörung im Senat in Washington im Mai 2023. Cer Chef von Open AI hat dieses Jahr die Spekulationen um eine Superintelligenz angeheizt.
Sam Altman Mayıs 2023’te Washington’daki bir Senato oturumunda. Bu yıl, Open AI başkanı bir süper zeka hakkındaki spekülasyonları körükledi.Fotoğraf: Win McNamee (Getty)

2023 yılında her türlü deney için çeşitli yapay zeka uygulamaları kullandım. Beni çoğu zaman şaşırttılar ve hatta bazen korkuttular. Ancak yapay zekanın ötesine geçemeyeceği katı bir sınır olduğunu da fark ettim. Kasım ayında, şiddetli bir yazar tıkanıklığı atağı geçirdim ve yapay zekanın bunu aşmama yardımcı olmasını istedim. Özellikle, bana bir metin için fikir vermesi gerekiyordu ki o zaman çok fazla çaba harcamadan kolumdan çıkarmak isteyecektim.

Bing, Chat-GPT ve Google Bard’a sordum. Normalde ilgilendiğim konuları ayrıntılı olarak anlattım. Ancak öneriler genel olarakişe yaramazdı. En orijinali, bir teknoloji blogundan hızlıca bir şeyler kopyalamamı öneren Google’ın yapay zekasıydı.

Yeni bir şey yaratamamak

Yapay zekalar, büyük bir bilgi yığını içinden belirli bir soruya uyan bilgileri filtreleme konusunda mükemmeldir. Ancak kendileri iyi bir soru bulma ya da yeni bir şey yaratma konusunda yetersizdirler. Bu nedenle bugün bile ilerleme, biz insanların YZ’nin öğrenmesi ve faydalanması için yeterli hammadde sağlamamıza bağlıdır. YZ’nin büyümesini sınırlayan faktör insan yaratıcılığıdır ve bu böyle kalacaktır.

Bu yıl zaman zaman bir süper zekanın ortaya çıkacağına dair söylentiler çıktı: Bu, biz insanlardan her bakımdan üstün bir makine olacaktı. Open AI patronu Sam Altman, Mayıs ayında böyle bir süper zekanın nasıl denetlenebileceğini yazarak bu tür spekülasyonları körükledi. Bu, Open AI’nin yapay zekanın bir sonraki tırmanma aşamasını bodrum katında bir yerde yalnız bir sunucuda gizlice işlettiği anlamına mı geliyor?

İmkansız değil ama ben buna karşı bahse giriyorum. Bugün bildiğimiz kadarıyla, insan yaratıcılığının, yaratıcı ruhumuzun, esinlenme yeteneğimizin veya gerçek empatinin dijital olarak kopyalanabileceğine dair hiçbir kanıt yok. Ayrıca hümanizmimizin özünün istatistiksel yöntemler kullanılarak taklit edilebileceğine de inanmıyorum – ve yapay zeka da tam olarak bununla ilgili.

Bu nedenle bize düşen görev, yapay zekaya ayak sürüme ve ergenlik krizleri aşamalarında eşlik etmek, onu mantıklı bir şekilde kullanmak ve gözümüzde büyütmemektir.

Hayır, henüz bir şey görmedik.Rafael Zeier

Toplumda bir sarsıntı yaşanıyor. Bir iyimserlik ruhu var. Artık her şey farklı olacak. Gelecek bu. Milenyumun başında, ilk akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, WAP ve genel olarak İnternet ortaya çıktığında böyle düşünmüştük.

Ama bunun yerine, yıllarca çok az şey oldu. Tek tek teknolojiler ve icatlar niş fenomenler olarak kaldı ve her şey çok karmaşık, pahalı ve günlük yaşamdan çok uzaktı: örneğin ilk akıllı telefonlar küçük ekranlı, çok sayıda düğmeli ve son derece karmaşık işletim sistemlerine sahip cihazlardı.

Bill Gates tarafından kutlanan Windows XP’li ve dokunmatik ekranlı tablet bilgisayarlar da başarılı olamadı. Evet, yıllar sonra ilk iPhone bile başarılı olamadı, çünkü mobil internet neredeyse hiç uygun fiyatlı değildi ve pek çok web hizmeti ve olanağı henüz icat edilmemişti. Ancak yapbozun tüm parçaları yerine oturduğunda hayatlarımız gerçekten temelden değişti. Birçok teknoloji hayranının düşündüğünden ve umduğundan on yıldan fazla bir süre sonra.

Die Idee war supercool. Aber Zeit und Technologie noch nicht so weit: Bill Gates 2002 mit einem Tablet PC.
Fikir süper havalıydı. Ancak zaman ve teknoloji henüz hazır değildi: Bill Gates 2002’de bir tablet PC ile.Fotoğraf: Keystone

Yapay zeka söz konusu olduğunda, milenyumun başında geldiğimiz noktaya kadar geldik. İlk fikirler, ürünler ve hizmetler geçtiğimiz aylarda ve yıllarda ortaya çıktı. Artık gerçekten de daha önce hayal edildiği gibi çalışıyorlar. Bir eserin bir insan tarafından mı yoksa bir bilgisayar tarafından mı yaratıldığı giderek belirsizleşiyor.

Özellikle Chat-GPT gibi hizmetler insanları şaşırtıyor, medya yayıncılarını ve kitap yazarlarını paniğe sürüklüyor. Dall-E gibi resim boyama araçları da sanat endüstrisine aynı şeyi yapıyor. Artık her yaratıcı meslek için en az bir avuç yapay zeka var gibi görünüyor. İster metin, ister resim, ister şarkı ya da video olsun: Bir yapay zekanın yapamayacağı neredeyse hiçbir şey yok.

Paradigma değişimi henüz gelmedi

Bu gerçekten büyük an olmalı. Paradigma değişimi. Hayır! Hayır! İşin içinde olduğunuzda, her zaman gelişmeleri olduğundan fazla tahmin etme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Daha ölçülü bir not olarak, tüm yeni araçlar inkar edilemez derecede heyecan verici. Ancak pek çok tavizle birlikte geliyorlar. Yalan söylemeleri, hata yapmaları ve utanmadan kopyalamaları sadece bir sorun.

Hayır, şu anda gördüğümüz şey insanlığın yeni bir çağının sadece başlangıcı. Araçların hiçbiri henüz yeterince iyi değil ve çok fazla tek taraflılar. On yıl sonra geriye dönüp baktığımızda Bill Gates’in tablet bilgisayarıyla çekilmiş fotoğrafını gördüğümüzde bugün olduğu gibi gülümseyeceğiz.

Fikirler doğruydu ama ne zaman ne de teknoloji hazırdı. Bugün yapay zeka için de aynı şey geçerli. Chat-GPT en iyi ihtimalle yapay zekanın Blackberry’si. Belki de sadece Nokia Communicator ya da Sidekick. Hepsi de çok sayıda hayranı olan ancak çeşitli nedenlerle uzun vadede yeterince iyi olmayan cihazlar.

Doğru donanım eksik

Bu, Chat-GPT’nin arkasındaki şirket olan Open AI’nin yok olacağı anlamına gelmiyor. Bir sektörde her zaman hayatta kalan öncüler vardır. Ancak çok daha sık olarak, bir teknolojinin çığır açmasına yardımcı olan şirketler ve mucitler yol kenarına düşer. Bu tür isimsiz kahramanların ve kadın kahramanların listesi her teknolojik atılım için uzundur.

Yapay zeka çağının henüz çok başında olduğumuzun bir başka göstergesi de (eğer başladıysa bile) yeni teknoloji için hala özel bir donanımın olmamasıdır. Akıllı telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve yeri geldiğinde mikrofonlu hoparlörlerde kullanılıyor.

Humane’in yapay zeka broşu ya da Meta’nın yapay zeka güneş gözlükleri, henüz gelmemiş ve eksik olan şeylerin ilk habercileri. Başlangıçta, yeni teknolojiler her zaman eski teknolojilerin şeklini alır. İlk arabalar da at arabalarına benziyordu. Bilgisayarlar daktilolara benziyordu. Cep telefonları telefonlara benziyordu.

Yapay zekanın günlük hayatımızın bir parçası olabilmesi için donanımsal bir yuvaya da ihtiyacı var. Böyle bir şey olmadığı sürece, milenyumun başında olduğumuzdan daha ileride değiliz. Bu yalan söyleyen, beceriksiz ve kopyacı botlar nihai sonuç değil. Onlar sadece gerçekten büyük bir sıçramaya giden yolda gerekli bir kötülüktür.


Matthias Schüssler dijital bir editördür ve teknoloji şirketleri, yazılım ve donanım haberleri hakkında rapor verir ve akıllı telefonların, bilgisayarların ve cihazların nasıl güvenle kullanılacağı konusunda tavsiyelerde bulunur.more info@MrClicko

Rafael Zeier dijital ve toplum editörüdür .Yeni web hizmetleri hakkında haber yapıyor, yeni cihazları test ediyor ve teknoloji şirketlerini izliyor. Ayrıca YouTube videoları hazırlıyor. Daha fazla bilgi@rafaelzeier